Viisi parasta toiminta elokuvaa kautta aikojen

Viisi parasta toiminta elokuvaa kautta aikojen

Off By heikkinen

Toiminta elokuva määritellään tapahtumarikkaaksi filmiksi, jossa hyvä ja paha kamppailevat ja elokuvan sankari nujertaa pahan mitä väkivaltaisemmin tai vauhdikkain keinoin. Ei ole siis kysymys mistä tahansa kankaankutomis-draamasta.

Vauhtia toiminta filmeissä on yleensä antamassa sota, ulkoavaruus (niin tyhjältä kuin se meistä näyttääkin), rikollisuus ja aseiden käyttö ja mukana autolla pakenemista luotien säestyksellä – joskus kaikki yhdessä ja yhtä aikaa.

Gallupeja on vaikka minkälaisia, ja tässä yksi niistä.

5. Kadonneen Ark (Raiders of the Lost Ark)
Vanha, kunnon elokuva, jossa on kiinnostavasti romantiikkaa ja seikkailua. Aivan ensiluokkaisia tappoja, ironiaa, miesten miehiä ja raukkamaisia natseja – kaikki oli vielä sallittua, kun tätä kuvaa kehitettiin. Filmi on taattu klassikko.

4. Hiipivä tiikeri (Crouching Tiger, Hidden Dragon)
Visuaalinen hitti! Idän taistelulajien supertaitoihin punottu juoni, joka kumosi jopa maanvetovoiman lain! Leffasta tuli nopeasti toimintaelokuvien tähti. Filmaukset suoritettiin eksoottisessa kiinalaisessa maisemassa, jonka lumo auttoi katsojaa uskomaan, että jotkut pystyvät lentämään ilman siipiä katonharjojen yli.

3. Diaboliques
Yksi karmeimmista filmeistä koskaan tehty, on klassinen Diaboliques. Kuvassa nähdään tulta, hikeä, liekkejä ja räjähdyksiä – vaarojen määrällä ei ole loppua. Filmi on yli 50 vuotta vanha, ja yhä sen kylmän laskelmoitu juoni ja tuska saavat katsojan sydämen pysähtymään ja puhki kuluneena seuraamaan tapahtumien rankkaa ketjua.

2. Deliverance
Deliverance on myös vintage klassikko, joka on jättänyt jälkeensä pysyvän huutomerkin. Elokuva on raaka ja anteeksipyytämättömän julma kuvaus runnellusta maalaiselosta kehityksen jaloissa. Toiminta keskittyy joen tyrskyihin ja silkkaan väkivaltaan, josta huolimatta katsojan sielu väreilee toiveikkaana Karman lakiin luottaen.

1. North by Northwest
Yltiöpäiseksi toimintaelokuvien ykköseksi on ehdotettu elokuvaa North by Northwest. Romantiikka, komedia, tragedia, onnettomuudet, yllätykset, mahtavat maisemat… kaikki ryöppyävät hengästymättä katsojan eteen, eikä tämä ehdi miettiä missä vaiheessa elokuvan juoni mahtaa olla, vain nauttien esityksestä.

Lue myös ”Viisi parasta komediaa kautta aikojen”.