Viisi parasta komediaa kautta aikojen

Viisi parasta komediaa kautta aikojen

Off By heikkinen

Kaikki ovat oletettavasti yhtä mieltä, mikä on hyvä kauhufilmi. Komediasta sen sijaan voidaan olla montaa eri mieltä, sillä huumori on liukuva käsite. Se myös vaihtelee kulttuurista kulttuuriin ja lisäksi oma huumorintajumme muuttuu vanhetessamme.

Suomalaisille parasta huumoria löytyy Turhapuro kuvista, mutta amerikkalainen komedia rakentuu harvoin huolimattoman, työttömän juopon varaan. Kuka tykkää ilveilystä, kuka kaatuilemisesta – katsotaanpa mitkä ovat suomalaisten suosikkikomedian parhaita.

Leffatykki on kokoonpannut seuraavanlaisten listan komediasta:

5. Piukat paikat
Elokuva on 50 vuotta vanha, mutta sen huumori puree yhä. Juoni rakentuu kahden muusikko kaveruksen pakoon Mafian roistoilta. Karkumatkallaan he pukeutuvat naisiksi ja tutustuvat siten ihanaan laulajattareen, johon he molemmat rakastuvat auttamattomasti… varsin huvittavin seurauksin.

4. Kaupungin valot
Vielä vanhempi mestariteos vuodelta 1931, joka on Chaplinin käsialalla toteutettu karkean hauska komedia. Siinä kulkuri ja miljonääri kamppailevat romanssista, jonka kohteena on sokea kukkaistyttö. Sodassa ja rakkaudessa on kaikki luvallista – katsoja liikuttuu kyynelistä, jotka ovat hyvinkin joko naurua tai itkua.

3. Nykyaika
Chaplinin toteutusta tämäkin: Nykyaika on mykkäelokuva vuodelta 1936, joka kuvaa tekniikan ja koneistumisen edistystä ja ihmisen tarpeettomuutta modernisoinnin kehittyessä. Lama ja lakot purivat työmiehen arkeen, josta Chaplin kertoo tässä ensikertaa ilman kulkuri-hahmoaan.

2. Leijonakuningas
Leijonakuningas, kärkitason animaatioitua komediaa, eikä se ole ilman seikkailua. Nuoruus ja hulluus johtavat juonta, missä moni läksy on opittava kantapään kautta. Filmi on silti herkän kaunis kuvaus elämästä. Elokuvan musiikki on palkittu Oskarilla.

1. Koskemattomat
Koskemattomat tekivät syvän kosketuksen suomalaisiin katselijoihin. Tarina perustuu tositapahtumiin, joissa kaksi vastakohtaista persoonaa kohtaavat ja seurauksena on herkkä komedia rikkaan ja käyhän kohtaloiden punoutumisesta yhteen. Haasteena teemassa on myös masennus ja sen vaikutus suhteisiin.